RVS lassen

Wij lassen ook rvs. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over aluminium lassen.

Waar precisie nauw komt kijken

RVS lassen

RVS lassen verwijst naar het lassen van roestvrij staal (RVS), een legering van ijzer, chroom, nikkel en andere elementen die het materiaal corrosiebestendig maken en een glanzende uitstraling geven. Het lassen van roestvrij staal vereist specifieke technieken vanwege de unieke eigenschappen van het materiaal.

Bekijk hier ook een filmpje van een collega die een trechter van RVS aan het lassen is.

Kort, maar toch duidelijk

Veelgestelde vragen over rvs lassen

Is rvs lassen moeiijk?

Het lassen van roestvrij staal (RVS) kan uitdagend zijn, vooral voor beginners, maar het is niet noodzakelijk buitengewoon moeilijk. Het vereist echter wel specifieke kennis, vaardigheden en ervaring om hoogwaardige lassen te produceren.

Enkele redenen waarom het lassen van RVS als uitdagend wordt beschouwd, zijn onder meer:

  • Gevoeligheid voor warmte: RVS heeft de neiging om sneller warmte vast te houden dan gewoon koolstofstaal. Dit kan leiden tot vervorming, warps en scheurvorming als de warmte-inbreng niet goed wordt beheerd.
  • Gevoeligheid voor verontreinigingen: RVS is gevoeliger voor verontreinigingen zoals vet, olie en oxideformaties. Deze verontreinigingen kunnen de kwaliteit van de las ernstig beïnvloeden als ze niet grondig worden verwijderd.
  • Lasparameters: Het kiezen van de juiste lasparameters, zoals stroom, spanning, snelheid en beschermgas, is cruciaal voor het lassen van RVS. Fouten in deze parameters kunnen resulteren in slechte lassen, zoals putcorrosie of onvoldoende fusie.
  • Selectie van lasmateriaal: Het gebruik van geschikte lasmaterialen, zoals elektroden of lasdraad, is essentieel voor het lassen van RVS. Het lassen van RVS vereist vaak speciale lasmaterialen die zijn ontworpen voor dit specifieke type metaal.
Waar kun je rvs mee lassen?

Roestvrij staal (RVS) kan worden gelast met verschillende lasprocessen, afhankelijk van de specifieke toepassing, het type RVS en de vereiste lasnaden. Enkele van de meest gebruikte lasprocessen voor het lassen van RVS zijn:

  • MIG/MAG-lassen (Metal Inert Gas/Metal Active Gas): Dit proces maakt gebruik van een continue lasdraad die wordt gevoed door een laspistool, samen met een beschermgas zoals argon of een mengsel van argon en CO2. MIG/MAG-lassen is geschikt voor het lassen van dunne tot dikke plaatdiktes en wordt veel gebruikt in de industrie vanwege de hoge lassnelheid en productiviteit.

  • TIG-lassen (Tungsten Inert Gas): TIG-lassen maakt gebruik van een niet-afsmeltende wolfraamelektrode en een aparte toevoegingsdraad, indien nodig. Een inert gas, meestal argon, wordt gebruikt om het lasgebied te beschermen tegen atmosferische verontreinigingen. TIG-lassen staat bekend om zijn nauwkeurigheid en hoge kwaliteit van de lasnaden en wordt vaak gebruikt voor dunne plaatdiktes en hoogwaardige toepassingen.

  • Elektrodelassen (SMAW – Shielded Metal Arc Welding): Dit proces maakt gebruik van een beklede elektrode met een fluxcoating. Tijdens het lassen smelt de elektrode en vormt een lasboog die het smeltbad en de lasnaad beschermt tegen atmosferische verontreinigingen. Elektrodelassen wordt vaak gebruikt voor het lassen van dikker roestvrij staal en constructietoepassingen.

Het kiezen van het juiste lasproces hangt af van factoren zoals de dikte van het materiaal, de gewenste kwaliteit van de lasnaad, de toepassing en de beschikbare apparatuur.

Welke draad gebruik je om rvs te lassen?

Bij het lassen van roestvrij staal (RVS) wordt vaak gebruik gemaakt van speciale lasdraden die zijn ontworpen voor dit specifieke materiaal. De keuze van de lasdraad hangt af van het lasproces dat wordt gebruikt en de specifieke eigenschappen van het RVS.

Voor MIG/MAG-lassen van RVS worden typisch massieve draad of gevulde draad gebruikt. Deze draad kan een specifieke samenstelling hebben die geschikt is voor het lassen van roestvrij staal. Ze kunnen een kern hebben van roestvrij staal met toevoegingen van legeringselementen zoals nikkel, chroom en molybdeen om de juiste lasprestaties te bieden, zoals corrosiebestendigheid en mechanische eigenschappen.

Bij TIG-lassen van RVS wordt meestal massieve lasdraad gebruikt, die dezelfde samenstelling heeft als het basismateriaal van het RVS-werkstuk. Deze draad kan ook worden aangevuld met legeringselementen om de vereiste eigenschappen van de lasnaad te verkrijgen.

Het is belangrijk om de juiste lasdraad te selecteren op basis van het specifieke RVS-materiaal dat wordt gelast, de lasmethode en de vereiste eigenschappen van de lasnaad. Daarnaast is het van cruciaal belang om de juiste lasparameters en technieken toe te passen om hoogwaardige lassen te produceren.

Kan ik zelf rvs lassen?

Ja, je kunt zelf roestvrij staal (RVS) lassen, maar het vereist wel enige training, oefening en kennis van het lasproces. Ook heb je de jusite apparaten nodig om te kunnen lassen.

Alles op een rij

Contactinfo

Rolin Lasersnijtechniek
KvK: 85205605
BTW nummer: NL863545348B01

› Oosterveldsestraat 12 7825WB Emmen

› info@rolinlasersnijtechniek.nl

› +31615130779

© 2024 Rolin Lasersnijtechniek | Website ontwikkeld door XYZ Marketing Solutions